Descriere
DESCRIERE
Spirulina apartine unei clase stravechi de alge unicelulare, albastre-verzi. Cel putin 35 de varietati de spirulina exista in prezent in diferite lacuri si bazine de apa de pe suprafata Terrei. Spirulina este o alga microscopica care creste in ape proaspete cu mediu alcalin si care exista pe planeta de cand a aparut viata pe Pamant. Spirulina formeaza lanturi spiralate microscopice, imposibil de vazut cu ochiul liber. De la aceasta forma spiralata isi trage spirulina numele. Culoarea verde a spirulinei este data de continutul de clorofila, iar culoarea albastra e data de exoticul pigment phycocyanin. Ca una dintre cele mai simple forme de viata, spirulina are o istorie extraordinar de lunga in sustinerea si dezvoltarea lantului alimentar. Este un fapt stiut ca algele stravechi si planctonul din lacurile si oceanele Pamantului furnizeaza nutrientul fundamental si surse de hrana pentru toate formele de viata. Ele sunt baza si inceputul lantului alimentar. Prin fotosinteza algele si planctonul convertesc lumina soarelui in proteina pura, acizi grasi, carbohidrati si aproape toate celelalte elemente nutritive esentiale vietii. Se stie ca doua civilizatii au consumat spirulina la scara larga: locuitorii Mexicco City din America Centrala si cei ai zonei din jurul lacului Ciad, in Africa.
BENEFICII ASUPRA SANATATII
Spirulina contine o gama uluitoare de elemente nutritive, inclusiv clorofila, proteine, vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, acizi nucleici (ARN si ADN), polizaharide si un spectru larg de antioxidanti. Spirulina este intratat de nutritiva incat se crede ca un om poate trai pentru o buna bucata de timp doar cu spirulina.
– Contine 65-71% proteina (cea mai mare concentratie de proteina dintre toate alimentele);
– Este o sursa completa de proteine – contine toti cei 8 aminoacizi esentiali si 18 aminoacizi in total;
– Este bogata in vitaminele A (betacaroten), B1, B2, B6, E si K;
– Este o sursa bogata de clorofila, saruri, fitonutrienti si enzime;
– Este cea mai buna sursa de acid gamma-linoleic (GLA), un acid gras esential anti-inflamator, necesar pentru un sistem nervos sanatos.
Prin continutul inalt de proteina de buna calitate, spirulina ajuta la cresterea si puterea muschilor, la rezistenta fizica, echilibreaza zaharul din sange, chimia creierului, promoveaza sanatatea neurologica, accelereaza vindecarea si ajuta la mentinerea oaselor puternice.
Prezenta tryptofanului (unul din aminoacizi) in spirulina ii asigura acesteia importanta in echilibrarea chimiei creierului. Absenta triptofanului din dieta duce la o deficienta de serotonina – esentiala pentru crearea starii de bine si care actioneaza ca un scut de aparare impotriva stresului.
Spirulina vindeca anemia, creste nivelul hemoglobinei, imbunatateste calitatea sangelui si formarea celulelor rosii. Spirulina contine la fel de mult fier ca si carnea rosie, are o concetratie foarte mare de clorofila (a carei molecula este aproape identica cu cea a hemoglobinei).
De-a lungul vietii, ADN-ul nostru este afectat de radicalii liberi generati de procesul metabolic firesc al organismului si de expunerea la toxine si radiatii, ceea ce permite aparitia bolilor si a procesului de imbatranire. Antioxidantii sunt cei care pot contracara acest proces, iar spirulina ii contine pe urmatorii:
– Betacaroten – mareste durata vietii si imbunatateste sistemul imunitar;
– Clorofila – cladeste si purifica sangele;
– Zeaxanthina – imbunatateste vederea;
– Superoxid dismutaza (SOD) – unul din antioxidantii cei mai importanti in prezenrvarea sanatatii;
– Phycocyanina – un pigment albastru dovedit ca ajuta la stimularea productiei de celule stem.
Un studiu medical desfasurat in India si publicat in jurnalul Nutrition and Cancer a relevat ca un gram de spirulina consumata zilnic conducea in 45% dintre cazuri la remisia leziunilor orale precanceroase la cei care mestecau tutun (spre deosebire, in grupul placebo remisia a fost de 7%).
Prin continutul de acid gamma-linoleic (GLA), consumul de spirulina face pielea si parul sanatoase si stralucitoare. De asemenea, este un aliment important care ajuta in simptomele inflamatoare ale artritei. Tot GLA e responsabil pentru efectul de reducere a alergiilor observat la spirulina.
Fiind o sursa buna de sulf, spirulina va imbunatati sistemul imunitar, puterea fizica, flexibilitatea, agilitate, va da un tonus bun tenului si parului, va promova sanatatea ficatului si a pancreasului. Sulful ajuta de asemenea la eliminarea toxinelor de la nivel celular.
METODA DE ADMINISTRARE
– Incepatori sau copii (2-9 ani): 3-5 grame / zi
– Consum normal sau copii 10-18 ani: 6-10 grame / zi
– Doza terapeutica: 11-20 grame / zi
Iata un minunat sos pentru o salata de legume: in blender mixati foarte bine 1/2 cana de seminte de canepa, 1 legatura de marar, 2-3 catei de usturoi, 2 lingurite de spirulina, 1 lingurita de sare himalayana si 1 casca de apa plata.
Informatiile pe care le veti regasi pe acest site nu reprezinta opinii medicale, ci au scop informativ. Va rugam cereti sfatul medicului in cazul in care va confruntati cu probleme de sanatate si sa va informati temeinic inainte de a folosi orice tip de superaliment.
Nu există recenzii până acum.