Descriere
Semintele Chia provin de la Chia (Salvia Hispanica), o planta din aceeasi familie cu menta, originara din Mexic, ce creste pana la un metru in inaltime si face flori albe sau mov, in care se gasesc semintele. Acestea sunt foarte mici, au diametrul de aproximativ 1 mm, sunt ovale, iar culoarea lor variaza: alb, negru, maro, gri.
BENEFICII ASUPRA SANATATII
S-au gasit dovezi ca semintele Chia sunt intrebuintate in scopuri diverse inca din secolul 14. Codexul Mendoza arata ca Chia a fost cultivata de azteci inca din epoca pre-columbiana. Planta era oferita ca tribut in unele state aztece, era folosita in unele bauturi si ca aliment.
Astazi, Chia se cultiva in scop comercial datorita profilului nutritiv complex al semintelor: fibre, proteine, antioxidanti, vitamine si minerale. Semintele Chia contin o cantitate dubla de proteine fata de alte seminte sau cereale, de 5 ori mai mult calciu decat laptele si acizii grasi esentiali pentru corp omega 3 si omega 6.
Semintele Chia reprezinta cea mai bogata sursa vegetala de omega 3, avand un continut mai mare de omega 3 decat somonul.
Hidratand semintele Chia in apa, acestea isi maresc volumul de 9 ori, formand un gel. Acest gel mentine organismul hidratat si contine 90% fibre solubile, fiind benefic tractului digestiv.
Datorita hidratarii produse de gelul din seminte Chia, acestea sunt preferate si de sportivi, deoarece ajuta la cresterea rezistentei.
Consumul de 3 linguri de gel de seminte Chia la fiecare masa ajuta la o asimilare mai buna a mancarii, creste absorbtia nutrientilor, ajuta la eliminare si previne indigestia.
Fibrele solubile din gel formeaza o bariera intre carbohidrati si organism, ceea ce duce la eliberarea lenta a acestora. Acest fapt este util in cazul persoanelor cu dificultati in reglarea nivelului zaharului din sange. De asemenea, eliberarea lenta a carbohidratilor in corp duce la senzatia de satietate.
Se recomanda diabeticilor deoarece incetineste conversia carbohidratilor in zahar, ceea ce stabilizeaza nivelul zaharului din sange si regleaza absorbtia de fluide a corpului.
Asadar, semintele Chia au o multitudine de efecte benefice asupra organismului: hidrateaza corpul, controleaza nivelul zaharului in sange, ajuta la pierderea in greutate, alimenteaza organismul cu nutrienti, sunt utile in tratarea bolilor de stomac.
MOD DE ADMINISTRARE
Se recomanda consumul semintelor Chia hidratate in prealabil, pentru a preveni absorbtia fluidelor din organism.
Hidratand semintele, se formeaza un gel. Pentru prepararea gelului din seminte Chia se amesteca o treime de cana cu seminte cu doua cani cu apa calduta, se amesteca, se lasa 15 minute si se amesteca din nou, apoi se depoziteaza in frigider. Semintele hidratate pot fi pastrate in frigider timp de 3 saptamani. Gelul se poate amesteca cu orice bautura sau mancare fara a le modifica gustul sau se poate consuma ca atare.
Doza zilnica recomandata: 1-4 linguri seminte Chia.
Semintele Chia se pot folosi ca ingredient in paine (dar nu mai mult de 5% din volumul total) si la prepararea unor deserturi. Pentru reteta de budinca de Chia, puteti accesa pagina noastra de Facebook: https://www.facebook.com/notes/superalimente-punct-ro/budinca-de-chia/421494391293635.
*Acest produs este organic si crud, fiind certificat de Soil Association UK.
Nu există recenzii până acum.